top of page

Ryttarsatsning

Ryttarsatsningen vänder sig till dig på ridskolehäst som vill lära dig mer om hästhantering, träning och tävling.

Gruppstorlek: ca 6st.   Antal ryttare/häst: 1 st

Häst/ponny: du tränar normalt på en och samma häst men kan få byta häst om instruktörerna tycker att det främjar din och/eller hästens utveckling. Är din ordinarie häst sjuk erbjuds du rida annan häst så din utveckling inte stannar av.

Mål: Kunna utveckla både ryttare och hästar mot eget hästägande och tävling.Ryttarsatsning vänder sig till de elever som kommit lite längre i sin utbildning. Om du är osäker prata gärna med din ridlärare.

 

Juniorer som vill delta i ryttarsatsningen ska ha delaktiga målsmän. Tanken är att RS skall utveckla och utbilda elever till ryttare med en god hästhållning och sportsmanship. Målet är att eleven ska få kunskap att kunna sköta om en egen häst och att kunna börja tävla. För att detta ska kunna uppfyllas behöver såväl eleven som målsmännen vara delaktiga i såväl träningstillfällen som tävlingstillfällen. Då verksamheten drivs av en ideell förening förväntar vi oss att föräldrar engagerar sig i föreningsverksamheten, det kan vara till exempel att vara funktionär på tävling eller något annat som behöver göras inom föreningen.

Seniorer förväntas delta i träningstillfällen och tävlingstillfällen på samma sätt som en förälder till en junior förväntas göra.

Du som deltar i ryttarsatsningen får:

Rida samma häst på dina lektioner. Eventuellt byte av häst kan ske om det gynnar din eller hästens utveckling. Vid skadad häst erbjuds du rida annan häst. Två ridlektioner/ vecka 60 min/tillfälle. En lektion i hoppning och en lektion i dressyr. Möjlighet att rida ut lördagar på lugn uteritt alternativt skrittpromenad. Teori endera på ordinarie lektionstid eller utanför lektionstid som är obligatorisk för alla i ryttarsatsningen. Möjlighet att delta på hopp- eller dressyrkurs för extern tränare på helg. Man betalar själv för den träningen och får avstå en lektion den veckan – för hästens skull. Möjlighet att delta på P&R och P&J till reducerat pris. Möjlighet att hyra häst/ponny för att delta på 1* och 2* tävlingar hemma eller att åka till andra klubbar och tävla när man är mogen för det om det fungerar för verksamheten.

Du deltar i max 2år, kan bli fler om ingen står på kö in i RS.

Du som deltar i ryttarsatsningen förväntas:

Sköta om hästen ordentligt alla dagar du är på ridskolan. Rykta och visitera hästen noggrant. Göra personalen uppmärksamma på eventuella sår eller förändringar hos hästen. Mocka och spåna hästens spilta/box varje dag du är på ridskolan. Se till att hästens vattenkopp är ren varje dag du är på ridskolan. Ansvara för att hästens spilta/box är ren, skura väggar vid behov. Smörja och ta hand om hästens utrustning. Rengöra sadel och träns efter ridning samt byta schabrak vid behov. Då verksamheten drivs av en ideell förening förväntar vi oss att föräldrar engagerar sig i föreningsverksamheten, det kan vara till exempel att vara funktionär på tävling eller något annat som behöver göras inom föreningen. Seniorer förväntas delta i träningstillfällen och tävlingstillfällen på samma sätt som en förälder till en junior förväntas göra.

Vad gäller vid uteritt/helgaktivitet?

På lördagar har våra RS-elever möjlighet att rida ut eller delta på helgaktivitet med sin tilldelade häst/ponny. Ridläraren har rätt att tilldela dig den annan häst eller ponny om du deltar i aktiviteter där andra önskat din tilldelade häst. Vid uteritt är det en lugn uteritt alternativt skrittpromenad som gäller, hästarna får ej komma tillbaka från uteritten svettiga. Endast skritt och trav är tillåtet på uteritt.

Tid: Juniorerna som rider ponny rider efter förmiddagslektionerna då ponnyerna behövs till lektionerna. Seniorerna rider enligt överenskommen tid.

Anmälan: Varje vecka meddelar ryttarna senast fredag klockan 12:00 via mail. I mailen ska det meddelas i vilket sällskap och vilken tid ni tänker rida, detta för att underlätta vid intag så att ponnyerna och hästarna inte får stå inne onödigt länge. Intag: Det är endast personal och våra seniora RS ryttare som har tillåtelse att hämta hästar i hagen. Detta är en säkerhetsfråga, därför får varken barn eller föräldrar får vistas i lösdriften.

Årstid och underlag: Om det är mörkt ute så skall ryttarna vara utrustade med reflexvästar, dessa finns i sadelkammaren. Ta hänsyn till vädret när ni rider ut, tänkt på att om det är hårt och halt ta det lite lugnare. Ansvar: Du som ryttare ansvarar för att det är snyggt/rent och väl spånat i den tilldelades ponnys/hästs skötselspilta samt att utrustningen är hel och ren.

OBS! Uteritten är en förmån för dig som RS ryttare och om du inte sköter de regler som vi satt upp kan den förmånen tas bort

Funktionär

Att vara funktionär på våra tävlingar är ett perfekt sätt att skaffa dig mer kunskap och förståelse för sporten och dessutom träffa många nya trevliga bekantskaper. Det spelar ingen roll ifall du inte har någon förkunskap sedan tidigare, vi är många som kan lära dig. Vi förväntar oss att både elev och föräldrar är med och deltar som funktionärer på minst 3 av våra tävlingar.

Vad innebär det att vara häst/ponnyförälder?

Hästvärlden är fantastisk och komplex, den lär våra ungdomar att visa respekt mot djuren, ta ansvar och att hårt arbete lönar sig. Det är inte för inte att 50% av Sveriges kvinnliga chefer har en bakgrund inom ridsporten. Ridsporten är en fantastisk skola för våra ungdomar. För att du som förälder skall kunna stötta ditt barn på bästa sätt så krävs en del kunskap. Du som förälder är också varmt välkommen att delta på våra teoritillfällen för att på så sätt kunna hjälpa till om barnen glömmer eller missar saker. Detta är helt kostnadsfritt.

bottom of page